Niskat, niskat

… luotanne tahtoisin pois. Silloin mun helpompi ois.

backpain

Herätys klo 4 aamuyöllä. Niskat ovat niin kipeät, että nukkumisesta ei tule mitään. Pyörimistä sängyssä, kaksi 600 mg buranaa, lisää pyörimistä. Viimein ylös ja 20 mg OxyNorm (to-del-la vahva kipulääke) helpottamaan kipua. Unta ei kuitenkaan sinä yönä enää tullut.

No, mutta jokaisellahan on niskat/selkä/joku muu paikka joskus kipeät. Näitä kuulee, jonka lisääksi myös  hyvää tarkoittavia neuvoja, ”pyörittele vähän hartioita” tai ”käy hierojalla”.

En halua uhriutua, mutta kun näistä ei ole mitään hyötyä, ja päinvastoin, hierojalla käynti vain pahentaa tilannetta. Ongelma ei olekaan lihaksissa. Lihakset ovat varsin mainiossa kunnossa, eivätkä erityisen jäykätkään. Ja jos ongelma olisi näin helppo, olisivat nuo buranat jo sen hoitaneet.

Selkäsairaudet ovat suomalaisten kansantauti. Suurin osa niska- ja selkäsäryistä ovatkin helposti hoidettavissa buranalla ja sirdaludilla (lihasrelaksantti) sekä lyhyellä sairaslomalla. Joskus määrätään myös fysioterapiaa, mahdollisesti hieronnalla.

Tässä välissä on mainittava yksi lääkärikunnan alaluokka. Se jonka mielestä jokaisen selkävaivan takana ovat heikot vatsalihakset, heikot syvät vatsalihakset tai heikot mystiset lihakset jossain puolella ruumista. Jokainen, joka pystyy nousemaan ylös ja kävelemään, omaa tarpeeksi vahvat vatsalihakset.

Mutta ne joilla nämä temput eivät tepsi, ovat joskus hyvinkin vaikeassa tilanteessa. Syytä jatkuville kivuille ei löydy. Särkylääkkeet vaihtuvat kovempiin, joka ei tuo kuin ehkä hetken helpotuksen. Tarvitaankin osaava lääkäri, joka osaa kaivaa oikean syyn esille.

Miksi näin on? En osaa sanoa onko kyse rahasta vai mistä, mutta amerikkalaisten lääkäritalojen sivuja lukiessa ei voi olla huomaamatta, kuinka erilainen kuvantaminen, aina magneettikuvausta myöten, kuuluu lähes perustutkimuksiin. Mitä kliininen tutkimus ei paljasta, sen voisi magneettikuva helposti kertoa.

Henkilökohtaisesti olen kärsinyt niska- ja selkäkivuista yli 15 vuotta. Viimeiset muutama vuotta joka päiväisesti. Vasta kolme kuukautta sitten löydettiin syy ja sen paljasti magneettikuva sekä fysiatri, joka osasi lukea magneettikuvia.

Niskastani on otettu kahdet magneettikuvat noin puolen vuoden välein. Lähes vuosi ensimmäisistä kuvista fysiatri huomasi syyn kivuille. Ahtautuneet hermoaukot ja tulehdus densin ympärillä.

Kliinisesti jälkeenpäin ajateltuna tämähän on päivänselvää. Oireet viittasivat hermojen pinnetilaan. Pinnetilan on aiheuttanut taas omat syynsä ja tulehduksen todennäköisesti reuma.

Mutta miksi tähän meni yli 15 vuotta sekä se, että jouduin opiskelemaan itseni lähes joka alan erikoislääkäriksi, ennen kuin osasin mennä oikealle lääkärille. Olisikohan tässä paikka buranaa ja sirdaludia kirjoittelevien lääkäreiden katsoa itseään peiliin.

Vielä parempi kysymys: Miksi Suomessa ei perehdytä paremmin ongelmaan, joka on ykssi kansantaudeistamme sydän- ja verisuonisairauksien ohella?

Ja ei, en ole ainut, ainukainen lumihiutale. Kroonisesti selkävaivaisia ihmisiä löytyy joka puolelta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s