Saksan moskeijat liian konservatiiveja

Reuters. Saksa. Saksan syyrialaiset pitävät Saksan moskeijoita liian konservatiiveina. Sotaa paenneet syyrialaiset ovat huolissaan tiukasta koraanin tulkinnasta, salafismista ja moskeijoiden rahoituksesta.

Viime vuonna Saksaan saapui 890 000 turvapaikanhakijaa. Kolmannes heistä Syyriasta. Syyrialaiset, jotka pakenivat islamistisia terroristiryhmiä, tyrmistyivät havaittuaan Saksan moskeijoissa vastaavaa koraanin tulkintaa, mitä kotimaassaan. Moskeijoissa saarnataan tiukan salafistista uskontoa arabiaksi. Jopa tiukempaakin.

He eivät pitäneet tavoistamme pukeutua ja kuinka harjoitamme uskontoamme, syyrialaiset kertoivat. Heidän mielestään koraania tulee tulkita sanasta sanaan.

Moskeijat saavat rahoitusta konservatiivisista maista kuten Turkista, Saudi-Arabiasta ja muista wahhabistisista tai salafistisista Persianlahden maista.

Valitettavasti monet arabiaa puhuvat moskeijat ovat konservatiisimempia, kuin turkkilaiset moskeijat, sanoo professori Mouhannad Khorchide. Khorchide johtaa islamistista oppilaitosta Münsterissa.

Vuonna 2008 Berliiniläinen tutkimuslaitos suoritti kyselyn muslimien ja kristittyjen parissa Euroopassa. Melkein puolet Saksan muslimeista pitää Sharia-lakia tärkeämpänä, kuin Saksan lakia. Tutkimuksen mukaan Saksassa asuvat muslimit ovat vähemmän fundamentalistisia, kuin muualla Euroopassa asuvat.

Wahhabistilaiset muslimit ovat yrittäneet lukuisia kertoja ottaa yhteyttä maahan juuri saapuneisiin turvapaikahankijoihin samalla rekrytoiden heitä joukkoihinsa. Rekrytoinnin tarkoitus on aivopestä tulijoita mm. terrori-iskuihin.

Saksan turvallisuusviranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia majoittamasta turvapaikanhakijoita koteihinsa, jotka sijaitsevat wahhabilaisen tai salafistisen moskeijan lähettyvillä.

Rahoitus

Saksan liittovaltio kerää veroja mm. tukeakseen eri uskonnollisia yhteisöjä kuten katolisia, protestantteja ja juutalaisia. Islamilaisille yhteisölle nämä rahat eivät kuitenkaan päädy. Ongelma ei ole rahanjaossa, vaan islamilaisissa yhteisöissä itsessään.

Saksassa on neljä eri koulukuntaa islamista. Saksan lait vaativat, että uskonnoilla on yksi yhtenäinen järjestö. Islamilaiset yhteisöt eivät kykene järjestämään keskenään yhtenäistä uskonnollista yhteisöä, joten he eivät voi lain mukaan saada rahoitusta.

Saksa käytti viisi vuotta sitten 20 miljoonaa euroa kouluttaakseen imaameja muslimiyhteisön käyttöön. Osa imaameista opettaakin tälläkin hetkellä islamia kouluissa. Silti monet moskeijat ovat vailla koulutettua imaamia, joten niissä palvelee imaameja, joilla ei ole tuntemusta modernista islamista.

Saksassa toivotaankin, että Syyriasta tulevat ”maltilliset muslimit” helpottavat tilannetta myös tiukan linjan arabiaa puhuvissa moskeijoissa.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Saksan moskeijat liian konservatiiveja

  1. Helsinkiin kaavailtu moskeija on samalla tiellä. Jos/kun mainittava osa sen rahoituksesta tulee jostain arabimaasta. Koska islam on enemmän kuin pelkkä uskonto, vastaa tuo lähinnä sotilastukikohdan sallimista kotinurkille. Melko typerää, mutta elämä (Suomessa) on.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s