ISIS, ja ehkä äitis, ja jihad

Tässä hieman valotan miten minä ajattelen tämän asian olevan. Olen lukenut asiasta erään Saudeissa toimineen diplomaatin kirjoittamista artikkeleista. Valitettavasti en löydä enää kyseisiä artikkeleita, mutta google löytyy muita asiaa käsitteleviä artikkeleita hakusanoilla: saudi arabia wahhabism isis.

Ensinnäkin tulee hylätä salaliittoteoriat siitä, kuinka USA tai Israel olisi luonut ISIS:n tai kuinka ISIS nousi Saddamin kukistumisen jälkeen Irakin armeijan rippeistä. Jälkimmäisessä voi olla perääkin, mutta se ei selitä koko asiaa. Jäljet nimittäin johtavat pitkälle historiaan aikaan, jolloin USA:a tai Israelia (nykymuodossaan) ei edes ollut olemassa.

Kaikki  juontaa toki alkujaan 600-luvulle, kun Muhammed perusti islamin uskon. En ala tätä puolta käsittelemään. Siitä löytyy tarpeeksi tietoa esimerkiksi wikipediasta. Oleellista on vain tietää, että Muhammedin elintavat ovat oleellinen osa islamia koraanin ohella.

600-luvulta hypätään vuoteen 1703 ja Muhammad ibn Abd al-Wahhabin syntymään. Tässä on nykyisen ISIS:n perusta. Al-Wahhab perusti jyrkän vanhoillisen islamin suuntauksen, joka perustui suoraan Muhammedin elämään. Wahhabismi on äärimmäisen fundamentalistinen suuntaus, jossa kaikki, mikä on pois Allahin palvonnasta, on kiellettyä.

Al-Wahhab liittoutui aikoinaan Muhammad bin Saudin kanssa, kenties hieman pakon edestäkin. Ibn Saud oli ensimmäinen Saudien kuningas. Ibn Saud ajautui konfliktiin al-Wahhabin kanssa, joka ratkaistiin mielenkiintoisella tavalla. Wahhabismista tuli hallitseva uskontosuuntaus ja Ibn Saudista tuli muslimien (sunnien) ylin uskoa tulkitseva taho.

Al-Wahhab sai tämän jälkeen toteuttaa uskontoaan vapaasti. Hänen kirjaimellisen tulkintansa mukaisesti islamia levitettiin miekan voimalla pitkin Lähi-itää. Shiiamuslimit olivat erityisesti tulilinjalla, mutta ei hän säästellyt sunnejakaan. Vihollisiksi pitämiltään shiioilta, ja muilta islamin suuntauksilta, vietiin vaimot, rahat ja henki. Samalla tuhottiin mm. pyhäinjäännöksiä, jotka nekin tuomittiin haramiksi. Jopa Meccan monoliitti on wahhabismin mukaan haram, joskin sitä he eivät ole rohjenneet (vielä) tuhota.

Kuinka tämä liittyy ISIS:in? ISIS toteuttaa puhdasta wahhabismia, joskin yhdellä poikkeuksella. Tämä on oleellinen poikkeus mietittäessä Lähi-idän sisäistä politiikkaa ja miksi Saudien sanotaan rahoittavan ISIS:tä.

ISIS ei tunnusta Saudien kuningasta islamin ylimmäksi auktoriteetiksi. Tämä tuo Saudien kuningashuoneelle suuria paineita, sillä Saudeista 92% kannattaa ISIS:tä. Mikäli Saudit toimivat ISIS:tä vastaan, heidät jyrätään.

Tämän vuoksi ISIS:n suuntausta kutsutaan salafismiksi. Se ei ole puhdasta wahhabismia, mutta perustuu siihen 99 prosenttisesti.

Wahhabismi taas perustuu islamiin 100 prosenttisesti. Tästä syystä looginen ketju kulkee: islam -> wahhabismi -> salafismi.

Joka väittää ettei ISIS tai salafismi ole oikeata islamia, kumotkoon yllä olevat väitteet loogisin argumentein ins’Allah. Siinä ei tosin ole vielä onnistunut kukaan.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”ISIS, ja ehkä äitis, ja jihad

  1. Jokainen joka vastaan väittää on vihollistaistelijoiden kollaboraattori eli Mohammedin Tiltu jota on syytä sellaisena kohdella.Loogisilla argumenteilla tuota ei nimittäin oikein voi kumota.Se toki ei mädättäjiä estä koska niinq silleen niinq rasismi ja niinq tunteet ja niinq unelma ja niinqniinqniinqniinq.Se on heidän mielestään erinomaisen hieno argumentti sillä ovathan heidän harhaiset unelmansa kuitenkin sentään korkein auktoriteetti ihan missä tahansa asiassa.

    Tykkää

  2. Tuosta tuli mieleen, millä todennäkösyydellä Iran ja saudi-arabia ajautuu sotaan keskenään, vai onko kummassakin maassa liika muilla valloilla omia intressejä, Iranissa esim. kiinalla ja venäjällä ja saudeissa yhdysvalloilla ..

    Tykkää

  3. Paluuviite: Puolustuspuheet islamismille | Alpha Noir / Omega White

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s