Syrjäytyminen ja terrorismi

Henkilökohtaisesti en näe mitään yhteyttä syrjäytymisen ja terrorismin välillä. Useat terroristit tai Syyrian sotaan lähteneet muslimit ovat tulleet keskiluokasta ja jopa ylemmästä luokasta. Useilla heistä on korkeakoulututkintokin. Ja kuka voisi olla syrjäytynyt, jos on liittynyt tiiviiseen terrorismiperheeseen, jossa saa koulutusta ja hengellistä huolenpitoakin.

Mutta leikitään hetki mukana. Syrjäytyminen ei johda suoraan terrorismiin tahi radikalisoitumiseen, mutta se luo sille pohjan. Näin sanoo mm. vihreiden kansanedustaja Touko Aalto Yleisradion A-teemassa. Samassa yhteydessä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki pitää myös syrjäytymistä terrorismiin johtavana tekijänä, joskin hän pitää demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden puutetta suurempana tekijänä.

Palataan demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden puutteeseen hieman myöhemmin.

Tutkijat ovat Helsingin Sanomien mukaan selvittäneen, kuinka tulla terroristiksi.

Syrjäytyminen ei itsessään tuota terrorismia. Se voi kuitenkin tuottaa kokemuksia, jotka lisäävät terroristien tarjoaman tarinan vetovoimaa.

Vääryyden ja epäoikeudenmukaisuuden tunne ruokkii useampia terroritekoja.

Palataan vääryyteen ja epäoikeudenmukaisuuden tunteeseen myös hieman myöhemmin.

En ala listaamaan tähän niitä monia muslimiterroristeja ja heidän tekojaan, joita viime aikoina Euroopassa ja Yhdysvalloissa on tapahtunut. Unohtamattakaan jatkuvia taisteluita Lähi-idässä toki. Sen sijaan siirrytään hieman toisenlaiseen terrorismiin, joka ei kumpua uskonnosta.

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA on syypää useisiin Irlannissa ja Briteissä tapahtuneisiin terrori-iskuihin. Syyt terrori-iskuihin on selitetty lyhyesti suomenkielisessä wikipediassa: Irlannin tasavaltalaisarmeija kävi sotaa brittivalloittajia vastaan. IRA ei voinut hyväksyä sitä, että Irlannin parlamenttiedustajat joutuivat vannomaan uskollisuutta Iso-Britannian kruunulle. Käytännössä heidän demokraattisia vaikutuskeinojaan oli kavennettu brittien toimesta.

Baskimaan vapausjärjestö ETA on toinen eurooppalainen terroristijärjestö. ETA:n syyt ovat hyvin samankaltaisia IRA:n kanssa. Baskit haluavat itsenäistyä Espanjan diktatuuria vastaan. ETA:n poliittinen siipi jopa kiellettiin Espanjan korkeimman oikeuden päätöksellä. ETA:lta on siis viety poliittiset ja demokraattiset vaikutuskeinot.

Molemmat, IRA ja ETA, todennäköisesti tunsivat vääryyden ja epäoikeudenmukaisuuden tunteita. IRA ainakin, sillä Iso-Britannia oli vallannut heidän kotimaansa. Demokratia oli viety heiltä, ihmisoikeuksia poljettiin ja sananvapauskin vietiin. Uskon että monet heistä olivat myös syrjäytyneitä tästä johdosta.

Perussuomalaiset valitsivat viime viikonloppuna itselleen uuden puheenjohtajan. Vaalit voittaneen Jussi Halla-ahon tie hallituksessa kuitenkin tyssäsi siihen, että perussuomalaiset suljettiin ulos hallitustoiminnasta erinäköisiin tekosyihin vedoten. Näin ollen perussuomalaisilta vietiin ainakin osa demokraattista vaikutusmahdollisuutta.

Perussuomalaisia tyrkitään nyt monelta suunnalta. Mediatalojen päätoimittajat ovat revitelleet asialla oikein huolella. Esimerkiksi Uuden Suomen Markku Huusko vaati perussuomalaisia heti ulos vallan ytimestä. Tämä tarkoittaa siis tietyn ihmisryhmän syrjintää poliittisten mielipiteiden vuoksi.

En ole perussuomalaisten jäsen, mutta kannatan heitä avoimesti. Olen äänestänyt heitä (lähinnä itseäni, kun olen ollut ehdolla kuntavaaleissa), ollut aiemmin heidän jäsen ja luonnollisesti tuen Jussi Halla-ahon puheenjohtajuutta. Harkitsen jopa liittymistä uudelleen heidän riveihinsä.

Mutta nyt olen suuressa vaarassa radikalisoitua. Minulta on riistetty demokraattisia vaikutusmahdollisuuksia. Sananvapauttani on jo rajoitettu aiemmin eri tavoin esim. uhkailemalla oikeustoimilla, mikäli kirjoitan vihapuheita. En vieläkään tiedä mikä on vihapuhe, kun sellaista ei löydy lakikirjastakaan. Ihmisoikeuksiani on loukattu viemällä – tai yrittämällä viedä – minulta sananvapautta. Tunnen voimakasta vääryyden ja epäoikeudenmukaisuuden tunnetta.

Olen vaarassa ryhtyä terroritekoihin. Miten Suomen hallitus aikoo suhtautua asiaan? Tarvitsen kriisiapua välittömästi.

Pihassa on Scania.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Syrjäytyminen ja terrorismi

  1. Toivottavasti nuo neljä viimeistä lausetta eivät johda esitutkintaan. Syyte voi tulla aivan liukuhihnalta sen kummemmin ”sananvapauteen kuuluvasta oikeudesta provokaatioon” piittaamatta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s